terug

OPMAKEN IN InDesign
een bestand aanmaken

Maak een nieuw document aan (File>New>Document / Ctrl+N) Als u geen knop met 'Fewer Options' in beeld ziet, klikt u op de knop More Options. U kiest in het dialoogscherm wat in beeld komt:-Page Size: de maat van uw drukwerk, kies een voorgedefinieerde maat of voor de maten handmatig in.
-Bleed and Slug: wanneer u hier de Bleed (=afloop) op 3 mm instelt scheelt dat bij het opslaan het instellen van de afloop.


Voor FULLCOLOR drukwerk kunt u uw bestand opmaken met het volle kleurenpallet (F5), zorg hierbij er wel voor dat de Color Mode van de kleur (kleur dubbelklikken) op CMYK staat.
Bij het importeren van bestanden is het belangrijk er op te letten dat deze in CMYK staan.

Voor ÉÉN-KLEUR-DRUK kunt u opmaken in zwart en vervolgens een drukkleur kiezen.
U kunt er ook voor kiezen om het bestand op te maken in één PMS kleur.Voor het aanmaken van een nieuwe kleur kiest u via het pulldown-menu rechtsboven in het kleurenpallet 'New Color Swatch' Voor een FULLCOLOR-kleur kiest u Color Type: Proces, Color Mode: CMYK.
Voor een PMS-kleur kiest u Color Type: Spot, Color Mode: PANTONE solid (un)coated.
Voor zwart kiest u in het kleurenpallet de voorgedefinieerde kleur [Black].

Wanneer u een bestand in InDesign wilt opmaken in duotone is het van belang dat de bestanden die u importeert zijn opgemaakt in de kleuren van de duotone. Wanneer u een duotone in een InDesign-document plaatst komen de kleuren van de duotone automatisch in uw kleurenpalet (F5) te staan. Als u voor de rest van de opmaak van deze kleuren gebruik maakt weet u 100% zeker dat uw bestand een goede duotone wordt.

kijk voor het maken van duotone plaatjes bij het "opmaken photoshop en illustrator."


opslaan

Naast het opslaan van uw bestanden als .indd bied InDesign de mogelijkheid bestanden te exporteren naar .eps of .pdf.
Voor alle opties is het raadzaam voor het opslaan alle tekst (per pagina) om te zetten naar outlines (Edit>Select All, Type>Create Outlines/Ctrl+A, Shift+Ctrl+O). Wanneer u dit niet doet, is het belangrijk dat u gebruikte lettertypes meeleverd.

.pdf
Voor het exporteren naar .pdf (File>Export/Ctrl+E) volstaat de preset Press Quality.
Wel is het zaak dat u onder Marks and Bleeds de afloop definieerd, indien deze bij het aanmaken van het bestand al is gedefinieerd, volstaat het aanvinken van 'Use Document Bleed Settings', anders deze rondom op 3 mm zetten, wanneer uw drukwerk een boekvorm heeft stelt u de afloop rondom in op 3mm met uitzondering van de 'Inside' deze stelt u in op 0. Het plaatsen van 'Crop Marks' is optioneel (bij gebruik Offset instellen op 3 mm).

.eps
Voor het exporteren naar .eps (File>Export/Ctrl+E) kiest u onderstaande instellingen:
Wanneer uw drukwerk een boekvorm heeft, zet u de Inside-Bleed op 0mm.